Breintherapie
Bij breinklachten is, naast mentale steun van je omgeving en hulpverleners, een gezonde leefstijl essentieel. Ik help je graag met aanpassingen in voeding, slaap, ontspanning en beweging, zodat jouw welzijn verbetert. Door tekorten aan te vullen en verstoringen zoals hormonale onbalans of darmgezondheid aan te pakken, bied ik een therapie op maat voor jouw situatie.
AD(H)D en autisme
Bij diagnoses zoals ADHD en autisme blijven ondanks medicatie klachten soms bestaan. In mijn praktijk start ik met een uitgebreide anamnese, waarbij we kijken naar je fysieke en darmgezondheid. Ik test de balans van hersensignaalstoffen (neurotransmitters). Samen maken we een plan om stap voor stap meer balans te brengen.
​
Naast het optimaliseren van de voeding en vertering, kunnen bij ADHD natuurlijke stoffen worden ingezet die de rust en focus verbeteren. De vertering van bijvoorbeeld gluten gaat niet altijd goed. Hierbij is het verbeteren van de darmgezondheid ook een belangrijke pijler.
Chronische vermoeidheid
Chronische vermoeidheid kent symptomen die vergelijkbaar zijn met Long Covid, maar kan verschillende oorzaken hebben, zoals een eerdere virusinfectie (bijvoorbeeld Borrelia), een chronische aandoening, burn-out, depressie of zelfs kanker in het verleden. Wat de oorzaak ook is, een aanpak gericht op herstel van balans en energie kan helpen.
In mijn praktijk beginnen we met een grondige analyse om onderliggende problemen op te sporen, zoals een tekort aan vitamine B12, bloedarmoede, schildklierproblemen of een burn-out. Daarnaast richten we ons op het verbeteren van slaap en het verminderen van stress, aangezien stress belangrijke voedingsstoffen uitput.
​
Met behulp van tests van Medivere stel ik een persoonlijk plan op dat voeding, suppletie en leefstijl aanpakt om jouw energie weer terug te brengen.
Chronische stress en overprikkeling
In onze hectische wereld vol prikkels raakt ons lichaam snel overbelast, zowel van buitenaf als van binnenuit. Veel mensen ervaren hierdoor chronische vermoeidheid, stress en energieproblemen. Factoren zoals constante blootstelling aan kunstlicht, gebrek aan beweging en ongezonde eetgewoonten dragen hieraan bij.
​
Ons lichaam mist de natuurlijke uitdagingen van vroeger, zoals kou en fysieke inspanning, terwijl we nu continu toegang hebben tot snacks die vaak arm zijn aan voedingsstoffen. Dit verstoort onze stofwisseling en immuunsysteem, en kan tot uitputting leiden, vooral bij mensen die gevoelig zijn voor stress of altijd klaarstaan voor anderen.
​
Een oplossing ligt in het herstellen van balans, en dat begint bij voeding. Door inzicht te krijgen in jouw hersenchemie en stofwisseling, kunnen we een gericht plan maken om je energie en veerkracht te verbeteren. Voeding, supplementen en aangepaste leefstijlgewoonten helpen om de energiefabriekjes in je cellen weer optimaal te laten werken. Met natuurlijke middelen en begeleiding zet je stap voor stap de weg terug naar een vitaal en gebalanceerd leven.
Alzheimer
Alzheimer ontstaat vaak al jaren voordat de eerste symptomen merkbaar worden, zoals vergeetachtigheid, slecht beoordelingsvermogen en veranderingen in gedrag. Wereldwijd groeit het aantal gevallen snel. Wetenschappers zien een toenemend verband tussen Alzheimer en Diabetes. Bij beiden wordt men ongevoelig voor insuline. Dit kan verklaart worden door de ‘overload’ aan snelle suikers die onze westerse voeding bevat. Daarnaast spelen gifstoffen een rol.
​
Het goede nieuws is dat deze processen beïnvloedbaar zijn. Door aanpassingen in voeding, zoals koolhydraatarm eten en het verbeteren van insulinegevoeligheid met micronutriënten, kun je het risico verminderen. Beweging en bepaalde kruiden kunnen helpen om schadelijke eiwitophopingen en ontstekingen in de hersenen te verminderen. Samen werken we aan een plan om jouw brein gezond en veerkrachtig te houden.
Parkinson
Parkinson is de snelst groeiende neurodegeneratieve aandoening wereldwijd en gaat gepaard met problemen met de neurotransmitter dopamine. De ziekte begint vaak met subtiele symptomen zoals constipatie, verminderde reuk, depressie of trillingen in rust, en wordt vaak pas na jaren gediagnosticeerd. Slechts een klein deel van de gevallen is erfelijk; vaak spelen factoren zoals ontsteking, trauma en blootstelling aan gifstoffen een rol. Ook kan een gebrek aan voldoende anti-oxidanten in voeding een rol spelen.
​
Parkinson komt vaker voor onder mensen die veel onder druk staan, zoals mensen met een hoge intelligentie, akkerbouwers (door blootstelling aan pesticiden) en zelfs voetballers (door hoofdtrauma's). De aandoening ontstaat door problemen in de "zwarte kern" (substantia nigra) van de hersenen, wat motorische functies en het pleziercentrum beïnvloedt.
​
In mijn praktijk pakken we de onderliggende factoren zoals darmgezondheid, toxinen en glucosebalans aan. Samen stellen we een plan op maat op om de oorzaken aan te pakken: denk aan detox, herstel van darmflora, en balans van neurotransmitters via voeding en suppletie. Met behulp van een neurotransmittertest brengen we jouw situatie in kaart en werken we aan een natuurlijke behandeling die gericht is op verbetering en herstel.
Long Covid
Long Covid veroorzaakt bij één op de drie patiënten langdurige klachten, zelfs maanden na een Covid-19 infectie. Naast ademhalingsproblemen kunnen er ook mentale symptomen ontstaan, zoals angst, concentratiestoornissen, depressie en soms zelfs psychose. Deze aanhoudende klachten wijzen op blijvende schade aan de hersenen door ontstekingen en overprikkeling.
​
Twee processen spelen hierbij een rol: schade aan kleine bloedvaten en neuronen, wat leidt tot ontstekingen en overmatige activatie van afweercellen in de hersenen. Dit kan de hersenfunctie verstoren en leidt tot een verminderde aanmaak van rustgevende en geluksstoffen zoals GABA en serotonine. Een lekkende bloed-hersenbarrière maakt het brein bovendien kwetsbaar voor schadelijke stoffen.
De sleutel tot herstel ligt in de darmgezondheid. Een doorlaatbaar darmslijmvlies kan bijdragen aan een lekke bloed-hersenbarrière, waardoor voeding en darmgezondheid cruciaal zijn. Glutenrijke voeding kan bijvoorbeeld schade veroorzaken doordat het in toxische stoffen voor de hersenen wordt omgezet.
​
In mijn praktijk stel ik een persoonlijk plan op om de balans te herstellen via voeding, beweging en stressmanagement. Door gerichte suppletie helpen we ontstekingen te verminderen, ondersteunen we de stofwisseling en beschermen we het lichaam tegen celbeschadiging. ​