Darmtherapie
Deze webpagina legt uit bij welke klachten darmtherapie nuttig kan zijn en hoe Chronisch Gezonder jou kan helpen bij het verminderen van darm gerelateerde klachten. Als je benieuwd bent naar meer informatie, neem dan gerust contact op.
Bij welke klachten kan darmtherapie iets voor jou betekenen?
De darmen en spijsvertering
Heb je last van spijsverteringsklachten, een onregelmatige stoelgang of moeite met het verdragen en verteren van voedsel? Dit soort klachten zijn vaak terug te leiden naar de gezondheid van je darmen. Veel mensen krijgen de diagnose prikkelbare darmsyndroom (PDS), maar soms kunnen er ook ernstigere aandoeningen zoals Coeliakie, de ziekte van Crohn of Colitis Ulcerosa aan ten grondslag liggen. Hoewel deze aandoeningen uiteenlopend lijken, komen ze allemaal voort uit verstoringen in de darmen.
​​
De darmen en het immuunsysteem
Ook bij immuungerelateerde klachten kan darmtherapie een grote rol spelen. Wist je dat 70 tot 80 procent van ons immuunsysteem zich in de darmen bevindt? Gezonde darmbacteriën produceren immuunstoffen en zorgen voor een sterke barrièrefunctie van het darmslijmvlies. Een verstoord darmmicrobioom kan bijdragen aan auto-immuunziekten doordat een doorlaatbaar darmslijmvlies schadelijke stoffen in het lichaam doorlaat. Deze stoffen kunnen elders in het lichaam neerslaan, wat het immuunsysteem activeert. Hoewel het lijkt alsof het immuunsysteem het eigen lichaam aanvalt, probeert het in feite schade op te ruimen die door deze stoffen is veroorzaakt. Het herstellen van de darmgezondheid kan daarom een positieve invloed hebben op auto-immuunziekten, maar ook op andere ongewenste reacties van het immuunsysteem zoals luchtwegproblemen, huidproblemen, gewrichtsproblemen enzovoort.
​
De darmen en Het Brein
Ook klachten gerelateerd aan het functioneren van het brein kunnen in sommige gevallen hun oorsprong vinden in de darmen. Gezonde darmbacteriën produceren namelijk belangrijke neurotransmitters, de 'boodschappers' van het brein. Als de darmen niet optimaal functioneren, kan dit leiden tot een tekort aan deze neurotransmitters, met gevolgen voor het brein.
​
​
​​
Wat kan ik voor jou betekenen met darmtherapie?
Voordat we starten met voedingstherapie en gerichte supplementen, voer ik eerst uitgebreid onderzoek uit. Hierbij maken we gebruik van de ontlastingstesten van Medivere, eventueel aangevuld met urine- of bloedonderzoek, afhankelijk van jouw klachten en de eerste testresultaten. Hoewel deze onderzoeken niet vergoed worden door de basiszorg, geven ze diepgaande inzichten in uw darmgezondheid.