Overige therapie
Naast brein- en darmtherapie richt Chronisch Gezonder zich ook op hormonale klachten en problemen met de stofwisseling, zoals het metabool syndroom. Heb je klachten die niet specifiek besproken worden op deze website? Neem dan gerust contact op. Ik sta open om samen te onderzoeken of ik jou verder kan helpen.
Metabole klachten
Metabole klachten uiten zich in symptomen zoals overgewicht, een vergrote buikomvang, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol, hart- en vaatproblemen, hartfalen of een verhoogde bloedsuikerspiegel.
​
Hoewel er steeds meer aandacht is voor leefstijl als oplossing, blijft de groep mensen die afhankelijk is van medicatie om deze klachten te beheersen aanzienlijk.
​
De oorzaak van het ‘metabool syndroom’ is niet zo simpel als ‘het eten van te veel calorieën en teveel vet of zout’. Samen met jou breng ik door middel van uitgebreid onderzoek de oorzaak van je klachten in kaart. Het goede nieuws is dat ondanks de vele oorzaken die aan metabole klachten ten grondslag liggen er door voeding en supplementen altijd verbetering mogelijk is.
​
Herken je jezelf hierin? Ben je het zat om steeds meer medicatie te moeten gebruiken voor je diabetes type 2? Wil je graag af van de statines voor je verhoogde cholesterol? Of maak je je zorgen over dichtslibbende bloedvaten? Kom dan eens langs voor een vrijblijvend gesprek om te ontdekken wat, naast ondersteuning met supplementen, een koolhydraatarm of ketogeen dieet voor jou kan betekenen.
​
Ik bied je een intensieve begeleiding van minimaal 3 maanden om jouw voedingspatroon duurzaam te veranderen. Samen werken we aan een eetpatroon dat je organen ondersteunt en je stofwisseling verbetert. Het doel? Je afhankelijkheid van medicatie verminderen of zelfs helemaal afbouwen, zodat je lichaam minder belast wordt.
Hormonale klachten
Hormonen zijn de boodschappers van ons lichaam. Ze sturen signalen vanuit organen en de hersenen naar ander lichaamsweefsel, en hebben daardoor een grote invloed op hoe ons lichaam functioneert. Omdat voor de opbouw van hormonen vetten en eiwitten worden gebruikt, kunnen hormonale klachten ontstaan als het lichaam hiervan te weinig binnen krijgt. Door middel van enzymen kunnen hormonen goed hun werk doen. Enzymen hebben voldoende mineralen en vitamines nodig. Een tekort hierin kan dus ook van invloed zijn op hoe de hormonen functioneren.
​
Veelvoorkomende hormonale klachten
Bij vrouwen kunnen hormonale disbalansen leiden tot pijnlijke of zware menstruaties. Bij mannen kunnen libido- en potentieproblemen ontstaan. Geslachtshormonen krijgen als laatste toegang tot noodzakelijke voedingsstoffen, vitamines en mineralen. Wanneer deze stoffen schaars zijn, ontstaan er juist op dit gebied snel klachten.
​
Als tekorten aan belangrijke voedingsstoffen langere tijd aanhouden, bijvoorbeeld door stress, kan ook de schildklier hieronder lijden. Dit komt omdat de processen die bij (chronische) stress spelen altijd voorrang krijgen boven de processen van geslachtshormonen en schildklier. Een verminderde schildklierfunctie komt vaak voor, maar wordt niet altijd direct herkend. Dit kan een grote impact hebben op je algehele welzijn.
​
Het brein en hormonale disbalans
Het brein is de belangrijkste coördinator van veel lichamelijke processen en krijgt daarom altijd prioriteit bij de verdeling van voedingsstoffen. In de huidige tijd wordt ons brein echter constant overspoeld met prikkels, waardoor het extra voedingsstoffen nodig heeft om goed te functioneren. Dit kan leiden tot een verhoogde vraag en uiteindelijk tot tekorten die je hormoonhuishouding verder verstoren.
​​
Denk je dat onbalans in hormonen met jouw klachten te maken heeft? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Samen onderzoeken we je voedingspatroon, stressniveau en darmgezondheid om te ontdekken waar de oorzaak van je klachten ligt. Zo kunnen we gericht werken aan verbetering van je hormonale balans en je algehele welzijn.